L’Arquitecte Modernista. Jeroni F. Granell i Manresa (1868-1931)

Posted on Actualizado enn

Jeroni Francesc de Paula Granell i Manresa,  va néixer a Barcelona el 7 de gener de 1868. Era el tercer fill del conegut mestre d’obres Jeroni Granell i Mundet (1834-1890)Va obtenir el títol d’arquitecte el 19 de setembre de 1891. Una part fonamental de la seva formació com arquitecte es va gestar en el seu entorn familiar. El fet que el seu pare fos un reconegut mestre d’obres de Barcelona el feu estar en contacte amb tots els nous projectes, tant urbanístics com arquitectònics que sacsejarenla Barcelona de finals del segle XIX i principis del segle XX, així com també amb les novetats que arribaven d’Europa mitjançant llibres i publicacions.

Els estudis fets d’una banda, i el coneixement recollit mitjançant les publicacions europees d’una altra, faran que Jeroni F. Granell elabori un estil propi, molt proper a les tendències centreeuropees. Paral·lelament a la seva tasca com arquitecte és molt important  la seva faceta com a renovador de l’art del vitrall, al 1890 s’associà amb el vitraller Antoni Rigalt i Blanch, creant una de les empreses de vitralls modernistes més importants de la seva època. Seguint la idea modernista de l’art total Jeroni F. Granell dissenyava tota la decoració, tant interior com exterior dels seus edificis: arrimadors ceràmics, esgrafiat, forja, escultura decorativa, vitralls, etc.

Hi ha un element característic de l’estil modernista de Jeroni F. Granell que li dona l’empremta personal a les seves construccions: els bordons semicirculars. Fets de pedra artificial, l’arquitecte els utilitza en façanes, envolten i delimiten finestres i portes, dins d’unes formes toves i sinuoses. És un element imprescindible del seu repertori, que utilitzarà des del basament fins al capcer. Els models que predominen en les seves decoracions són els extrets de la natura. En el període central de la seva trajectòria artística les formes ornamentals basades en aquest tema tendiran cap a la síntesi i l’abstracció formal.

L’arquitectura de Granell té unes característiques pròpies molt interessants, que no es limiten únicament a la part estilística. Sempre va treballar per a la burgesia i mai va fer cap obra pública. El seu treball amb la burgesia es desenvolupava de dues formes diferents, una era treballant per encàrrec, com era habitual en la majoria dels arquitectes contemporanis, i l’altra essent ell mateix el promotor de les obres, tret on rau la seva peculiaritat i modernitat.

Majoritàriament la seva producció es basa en edificis plurifamiliars entre mitgeres a la zona de l’Eixample, encara que també construirà per encàrrec cases unifamiliars bàsicament en la zona de Sarrià, St. Gervasi i Vallvidrera. La producció de Jeroni F.Granell serà molt extensa entre el 1891 i el 1916, any en què trobem la seva darrera obra documentada. Des d’aquesta data fins al 1931, any de la seva mort, es dedicà exclusivament a l’empresa de vitralls Rigalt, Granell y Cia. El fet que marcà l’abandonament de  la seva carrera professional va ser la mort del seu soci i director artístic de l’empresa, el vitraller Antoni Rigalt i Blanch, el 1914. La seva producció artística es pot dividir en cinc moments ben diferenciats: el període academicista (1891-1898), el primer modernisme (1898-1900), l’auge modernista (1900-1904), el darrer modernisme (1904-1910), i l’evolució cap al Noucentisme i darreres obres classicistes (1910-1916)

 

Núria Gil

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s