La desfilada de les Muses

Posted on Actualizado enn

Els vitralls que decoren la façana interior dels pisos principal, primer i segon pis, de la casa de Gran Via de les Corts Catalanes, 582 de Barcelona, obra de l’arquitecte Jeroni F. Granell i Manresa, són un dels conjunts més interessants i segurament menys coneguts dins dels vitralls modernistes catalans. Aquests vitralls foren executats per l’empresa Rigalt, Granell & Cia., entre el 1902 i el 1904.

El motiu representat, és una escena figurativa, d’estil clàssic que representa una comitiva, que es va repetint en tots els pisos.  Aquest disseny esta extret de l’àlbum alemany “Meisterwerker aus der Deutschen Glasmaleri: Ausstellung in Karlsruhe”, publicat per Von Kanter & Morh a Berlin el 1901, que reprodueix un cartró de l’artista Herman Göhler, titulat “Musengefang”.

No ens ha d’estranyar que el disseny no sigui original, si no que l’han agafat com a model d’un ja fet a l’estranger, aquest fet era molt freqüent en aquella època. Alguns dissenys de vitralls eren originals del taller, altres eren fets per pintor o arquitectes que els encarregaven a la casa de vitralls, i d’altres, com en aquest cas, estaven agafats com a repertoris de models estrangers. En la composició hi ha però certes variacions del model alemany. Podem dir que l’escena es divideix en quatre grups que corresponen a quatre vitralls diferents, encara que tot formi part de la mateixa escena.

La primera figura que trobem a la dreta tot representa una figura masculina, la única del grup, que encapçala la comitiva i que porta entre les seves mans un ram de flors. Aquesta figura masculina es original del taller d’en Granell, ja que en el model no hi es. Darrera seu, en la segona finestra hi ha dues figures femenines tocant instruments, la de primer terme toca una flauta i la del seu darrera una arpa. El següent conjunt, corresponen a la tercera finestra. És representen dues figures femenines que estan en actitud de cantar i porten en les seves mans la partitura que interpreten. Per tancar la comitiva, a la finestra de l’esquerra, hi ha una sola figura femenina que camina mirant endavant també portant unes flors en la seva mà dreta. A l’extrem dret hi ha una porta amb un vitrall que també forma part del conjunt però que la representació que si fa es sense cap personatge únicament el paisatge i en el centre un test com els que havíem explicat anteriorment i tres troncs d’arbres, un disseny idèntic és el que tanca l’obertura de l’extrem esquerra.

Aquests darrers vitralls també sorgeixen del taller d’en Granell. Això es degut a que tenen que adaptar una composició ja feta a un lloc pel que no estava dissenyat. Al tenir aquest edifici més obertures que han d’anar tancades amb més vitralls, en tenen que afegir, per això creen la figura masculina al principi de la composició i el conjunt paisatgístic. El vitrall va rematat en el marge superior i inferior per uns vitralls que fan la funció de sanefa que ens representen un trencadís.

El fons de la composició representa un paisatge: el cel, unes muntanyes al fons i el verd del camp. Els personatges discorren per un camí que té als seus marges uns grans testos amb unes plantes amb flors. Tampoc apareix en el disseny alemany els troncs de dos arbres que s’entrellacen i que es trobem en primer terme al mig de la composició. El vestuari del personatges són llargues túniques de clar estil germànic.

Aquest vitrall segueix el model de vitrall-mosaïc, ja que tot el dibuix el marca el propi plom, fins hi tot l’ornamentació dels pentinats de les noies o els drapejats dels vestits. Únicament l’artista vitraller empra la pintura per fer els trets del rostre. Tota la composició està feta a base de diferents vidres de diverses tonalitats i  textures per donar més qualitat a tot el conjunt.

Núria Gil

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s