Els vitralls del Consell Insular de Mallorca

Posted on Actualizado enn

Aquest edifici acull en el seu interior cinc vitralls situats, l’un a l’escala principal i els altres quatre a la Sala de Sessions. El 1918, es varen dur a terme un seguit d’obres  en l’edifici del Consell Insular, que inclogueren la construcció dels esmentats vitralls. El disseny va ser encarregat a l’artista mallorquí Faust Morell Bellet, la construcció dels vitralls fou confiada a l’empresa de vitralls artístics Rigalt, Granell y Cia. de Barcelona.

El primer vitrall que trobem està emplaçat a l’arrencament de l’escala, just al davant de l’accés principal al Consell Insular. Representa l’al·legoria de les fons de riquesa natural de les Illes Balears. El finestral que l’emmarca és d’estil ogival, inspirat en l’edifici dela Llotja de la ciutat, i està dividit en tres llancetes en cadascuna de les quals hi ha representades figures femenines. La part inferior del finestral és presidit per l’escut dela Diputació de Mallorca acompanyat pels de les ciutats balears: Palma, Manacor i Menorca.

Al pis principal  hi trobem  la Sala de Sessions, amb finestrals amb vitralls que escenifiquen les gestes històriques de Jaume I en conquerir Mallorca.. El primer vitrall representa La submissió del rei moro an el Rei Jaume I i va ser executat l’any 1919. En ell s’hi representa la submissió del cap musulmà Ben Abet al setge de Jaume I.

El vitrall central representa L’entrada triomfal del rei Jaume I a la ciutat de Mallorca el dia XXXI de Dcbre de MCCXXIX [31-12-1229] i també data de 1919, segons consta en una inscripció de la part inferior. El tercer vitrall mostra El rei Jaume I davant els Montcades morts i fou executat el 1918. Hi ha representat Guillem de Moncada i seu cosí Ramon, qui foren dos dels cavallers que participaren activament en la conquesta de Mallorca i que moriren en la batalla de Sa Porrassa. El darrer vitrall, que data del 1918, mostra El desembarcament de Santa Ponça, consistent en l’arribada del rei Jaume I a l’illa de Mallorca i el inici de la conquesta.

Núria Gil

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s