L’exaltació del color i la llum. La Casa Navàs de Reus

Posted on Actualizado enn

La Casa Navàs és un clar exponent de casa burgesa catalana. Arrel del seu enriquiment, els seus propietaris en Joaquim Navàs i Padró i la Pepa Blasco, decideixen fer-se construït una casa en un dels llocs més populars de Reus, la plaça Mercadal, punt neuràlgic de la ciutat, on estava situada la botiga de teixits que regentaven.  Aquesta obra l’encarregaren a un dels arquitectes de més de renom d’aquell moment:  Lluís Domènech i Montaner

Un dels elements decoratius més rellevants de l’edifici, són els vitralls És una casa on la magnitud de l’obra en vitrall és incomparable. Totes les obertures de l’edifici  estan decorades amb vidre emplomat. En trobem a l’escala, al menjador, a les alcoves i fins i tot als banys. Per portar a terme el treball en vidre l’arquitecte va confiar en l’empresa Rigalt, Granell & Cia, col·laboradors habituals seus. La casa Rigalt executà les obres el 1907 en solsament dos mesos.

La part d’habitatge es divideix en dues parts, la zona més noble que es troba en la primera planta, on estan situats el saló, el menjador, l’alcova, el despatx ..etc, i la segona planta on hi ha les estances de menys importància: la sala de música, habitacions de convidats ..etc. Aquesta diferenciació també es notarà en la ornamentació. Els vitralls de la segona planta respecte de la primera seran de decoració més senzilla. També hi havia vitralls decoratius en la part de la  botiga. El vitrall és el punt de contacte entre l’exterior i l’interior, i donarà a la casa una lluminositat de gran delicadesa, tamisant el món exterior i mostrant un món interior ple de color i fantasia creant una altra realitat.

En els vitralls de la Casa Navàs trobem un ampli repertori de gammes cromàtiques, de tipologies de vidre i d’estils artístics, encara que la temàtica sempre sigui la mateixa, la representació de la natura. Hi ha plasmat un gran ventall de formes vegetals i florals: roses, com la rosa que simbolitza la ciutat de Reus, flor del taronger, hortènsies, ceps amb els seus raïms, …etc. sempre en consonància a la decoració de la resta de l’estança.

De tota la casa les parts on la decoració en vidre és més treballada i sorprenent és a l’escala i al rebedor. La paret per on ascendeix l’escala fins al rebedor és un mur-cortina. Una paret feta la major part d’ella en vidre, on la bellesa d’aquest vitrall ja s’entreveu quan puges per l’escala, però on es percep clarament és un cop estàs en el rebedor. Aquest vitrall rep la llum d’una gran claraboia que cobreix l’escala.

En aquest rebedor també trobem decorats el laterals de l’obertura que dóna  pas a  l’accés del saló i de la porta del cosidor. El finestrals laterals tenen dibuixos parells amb formes florals, ressalta el treball del plom amb forma oval i ondulat que imprimeix bellesa al conjunt. La porta del cosidor, també de vidre amb el dibuix d’un roser de formes molt estilitzades i contorns ondulants. La claraboia que dóna llum al pati de l’escala també està decorada amb vitralls, però són d’època posterior ja que els originals es van perdre a causa d’una bomba de la Guerra Civil Espanyola,  que també va destruir el copulí que decorava la cantonada de la casa així com la seva sala adjacent i amb ells, els vitralls que les decoraven.

Del menjador cal fer esment dels vitralls que decoren els finestrals laterals que separen el menjador de la llar de foc i el de la finestra que mira al carrer. Aquests de línies molt diferents a la resta de la casa,  ens recorda l’estil secessionista. Aquests vitralls amb motius d’un taronger son fets amb vidre imprés i vidre americà. Segurament anaven dissenyats pel mobilista Gaspar Homar, ja que van a conjunt de tota la decoració interior del menjador i de la part de la llar de foc, com l’esgrafiat de la paret o la marqueteria de les portes i l’arrimador de fusta.

Els vitralls que decoren la Casa Navàs, per la seva bellesa, magnitud i qualitat, són un conjunt únic i  irrepetible que ens demostra la creativitat dels artistes i artesants d’aquell moment i la gosadia  i modernitat dels propietaris, que no dubtaren de fer-se un habitatge emprant les tècniques i materials més moderns del seu moment.

Núria Gil

 

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s