L’Hotel la Rotonda

Posted on Actualizado enn

Situat al inici de l’Avinguda del Tibidabo, l’hotel la Rotonda, fou construït entre els anys 1906 i 1918, per l’arquitecte Adolf Ruiz i Casamitjana, sota l’encàrrec de Salvador Andreu, empresari de la indústria farmacèutica i promotor immobiliari. Al llarg de molts anys, aquest fou un dels hotels de més prestigi i luxós de tota Barcelona. Al 1918 es va obrir amb el nom d’Hotel Metropolitan i que posteriorment es canviarà pel d’hotel La Rotonda.

De l’edifici destaca la seva peculiar silueta, és una construcció en cantonada, formada per dos cossos rectangulars, que originàriament eren de planta baixa i dos pisos, units per un cos central, d’estructura cilíndrica, coronat per un templet mirador de gran bellesa, decorat amb mosaics i elements ceràmics. De la decoració cal ressaltar els mosaics, alguns d’ells actualment mutilats o desapareguts, obra de Lluís Bru, entre el 1908 i el 1911, entre ells el fris que envoltava l’edifici, ara desaparegut, que tenia com a motius ornamentals diferents representacions d’activitats lúdiques i esportives, molt apropiades per decorar un establiment hoteler, ja que servien de reclam pels viatgers.

També són remarcables les escultures que decoren la façana de formes zoomòrfiques, com la guineu de l’arrencament de l’escala principal o els ocells del templet, els busts del pis principal i les formes vegetals que decoren les finestres. L’any 1952 patirà una reforma, se li afegiran dos pisos superiors, i a l’any següent un sobreàtic, destinats a habitacions, obra de l’arquitecte Josep Maria Sagnier. Aquesta reforma va comportar la pèrdua del coronament original de l’edifici: els pinacles, la decoració musiva i els cossos d’àtic que hi havia.

Núria Gil

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s