Antoni Gaudí i la tècnica de la Tricomia

Posted on Actualizado enn

A l’arquitecte Antoni Gaudí (1852 – 1926) no el podem considerar pròpiament un vitraller, però si que cal fer-li un menció especial per les seves investigacions dins d’aquest camp.  Gaudí experimentar amb la tècnica de la Tricomia, possiblement suggerit pels vitralls que L.C. Tiffany ja havia realitat seguint aquest procediment uns anys abans a l’església de Saint Michael de Nova York, al 1895 i que la revista Arquitectura y Construcción havia publicat a Barcelona l’any 1900.

Aquesta tècnica consisteix en la superposició de vidres plaqués de colors primaris, fins a un màxim de cinc, tots de tonalitats diferents i rebaixats amb àcids. Gaudí volia crear una tipologia de vidre on no hi hagués la necessitat d’aplicar esmalts o qualsevol altre tècnica per crear els clarobscurs de les figures i que alhora fos translúcid.

Aquesta tècnica l’assajarà a la Catedral de Mallorca. El 1901 fou encarregada a Gaudí, per part del bisbe Pere Campis, la restauració de la catedral de Mallorca que va dur a terme fins el 1914 . Una part de la intervenció era la construcció de vuit vitralls i el rosetó per a la Capella Reial. Els pintors Jaume Llongueras, Joaquim Torres Garcia i Iu Pascual, col·laboradors de Gaudí, intervingueren en l’execució d’aquests vitralls. Aquests tres artistes ja havien treballat amb Gaudí en les obres dela Sagrada Família.

El bisbe Campins va marcar la temàtica que tenia que representar-se en aquests vitralls: la lletania del rosari. En el costat de l’evangeli: reina dels patriarques, dels Apòstols, dels Confessors i Reina concebuda sense pecat original. Pel costat de l’epístola: Reina dels Profetes, dels Màrtirs, de les Verges i del Santíssim Rosari. D’aquests vuit vitralls és van fer 2 els nomenats: Reina de les verges i Reina dels confessors, datats al 1905, a més del rossetó.

L’experiment de Gaudí és molt agosarat i tècnicament molt complexe, alhora comporta una gran despesa econòmica. Tot això va fer que  vitralls fets amb la tècnica de la Tricomia se’n portessin a terme molt pocs. A banda dels citats de la catedral de Mallorca, també en trobem un exemple al Monestir de Montserrat fet per Iu Pascual i un altre dissenyat per l’artista Joaquim Torres García i executat per la casa Rigalt, Granell i Cia per l’Ajuntament de Barcelona però que mai es col·locar.

Núria Gil

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s