Cloisonné Glass

Posted on Actualizado enn

L’origen del vidre Cloisonné s’ha d’anar a buscar a l’Anglaterra del segle XIX. Els inventors, Theophil Pfister i Emil Barthels, al 1897 obtenen la patent i  crearan una societat nomenada The Cloisonné Glass Co.

El nom de cloisonné sorgeix arrel del desenvolupament per part d’aquesta empresa d’un procés basat en la tècnica cloisonné dels esmalts, però aplicada en el camp del vidre.

Aquesta tècnica consisteix en crear una caixa totalment de vidre, per la qual cosa és pren un full o planxa de vidre transparent com a base, al que s’afegeix un suplement també de vidre als marges amb la funció de formar un marc d’uns cinc mil·límetres de gruix per dotze d’ample sobre les seves vores. Feta la caixa, es treballa en el seu interior, col·locant, una xapa prima de metall daurat o argentat, de secció rectangular i amb una altura no superior a tres mil·límetres, amb la qual es materialitzen les línies del dibuix que creen el alvèols o espais interiors de les formes representades fan la funció que en la tècnica tradicionals dels vitralls compleix el plom, que es farceixen amb cloisonné de vidre. S’anomenen cloisonné de vidre a les minúscules boles de vidre de diferents colors que s’empren per la decoració d’aquests vitralls. Aquest material de farciment, compacte i colorat, es fixa mitjançant pega transparent. Un cop fet aquest pas es tanca la caixa amb una altre full de vidre transparent, que fa de vidre tapa. S’han de segellar la tapa amb el marc de vidre perquè quedi una capsa hermètica.

A Barcelona el vidre cloisonné fou introduït per la casa Vidal,  de decoració d’interiors. Francesc Vidal i Jevellí (Barcelona 1848-1914) propietari d’aquest gran taller decoratiu, va enviar al seu fill Frederic Vidal i Puig (Barcelona 1882-1950), a Anglaterra aprendre aquesta tècnica.

Núria Gil i Farré

[

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s